top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

8 нових канцерогенів

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Не найприємніший подарунок «під ялинку» 21 грудня принесло Міністерство охорони здоров'я США, яке опублікувало 15-ту редакцію переліку канцерогенних речовин – зовнішніх факторів, що тією чи іншою мірою підвищують ризик розвитку раку у людей.

Загалом список містить 256 найменувань. Звичайно, не всі вони однаково канцерогенні. Більш того, деякі вносять до списку зі статусом "потенційно канцерогенні". Це означає, що абсолютної впевненості у справедливості висновку все ще немає, хоча наявні дані є достатньо надійними.

Що нового?

У новій редакції списку з'явилося 8 нових факторів. Мабуть, найголовніший з них – хронічна інфекція, викликана бактерією Helicobacter pylori. Тієї самої, яка винна в 40% випадків виразкової хвороби шлунка і більше половини випадків виразкової хвороби дванадцятипалої кишки, а також гастритів. Погана новина – нею заражені щонайменше половина населення планети.

Звичайно, зв'язок між Helicobacter pylori та раком шлунка – не новина. Проте досі бактерії не було у списку зі статусом доведеного канцерогену.

До канцерогенів також віднесено триоксид сурми, який використовується при виробництві антипіренів – речовин, що уповільнюють горіння. Останні використовують у легкій промисловості, під час виробництва пластмас. Найбільшу небезпеку, щоправда, триоксид сурми несе для працівників підприємств, де речовина використовується у виробництві.

Ще 6 речовин внесені до списку як потенційно канцерогенні. Йдеться про галооцтові кислоти, які виникають як побічний ефект при дезинфекції води препаратами на основі хлору. Абсолютно надійних доказів канцерогенності цих речовин, щоправда, досі немає: про це й свідчить статус канцерогенності.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

2 перегляди0 коментарів

Commentaires


bottom of page