top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Вживання горіхів в їжу покращує показники жінок, які перенесли рак грудної залози


Такі висновки китайських вчених, результати роботи яких днями опублікував Medscape. У дослідженні взяли участь 3449 жінок, яким був поставлений діагноз рак грудної залози за 10 років до того. Через 5 років вони були проанкетовані на предмет вивчення раціону харчування.

На 10-річному горизонті було зафіксовано 252 смерті, причиною яких став рак грудної залози. Серед інших 3274 пацієнток були відзначені 209 специфічних події: рецидив або метастази.

Отримані дані скорегували на ряд ключових чинників ризику (ІМТ, статус фізичної активності, вік і т.д.). І виявили доза-залежний позитивний зв'язок між вживанням горіхів і виживанням без специфічних подій. Відношення ризиків склало 0,52.

Втім, асоціації були не настільки переконливими при оцінці загального виживання: горіхи в раціоні лише незначно покращували показники (співвідношення ризиків 0,90).

Дослідники переконані, що привели досить вагомі докази користі горіхів. А в якості рекомендованої добової дози наводять у приклад висновки американської кардіологічної асоціації, яка рекомендує щотижня вживати в їжу 42,5 грама горіхів. Під останніми китайські дослідники розуміють як деревні горіхи (наприклад, волоські), так і арахіс.

І все ж, до цих результатів варто ставитися з обережністю і трактувати їх обережно. По-перше, як зазвичай і буває в такого роду дослідженнях, дана робота заснована на анкетних даних. Тобто на суб'єктивній та вкрай неточній оцінці людей свого раціону.

По-друге, вкрай важко виділити вплив конкретного продукту в загальному раціоні на той чи інший показник. Іншими словами, виявлені закономірності можуть бути помилково пов'язані з одним конкретним продуктом, а не з іншим. Але навіть якщо відкинути усі сумніви і прийняти наведені дані за аксіому, категорично невірно покладатися на горіхи чи інший продукт, як захист від будь-якого захворювання, включаючи рак.

Звичайно, від рекомендованої щотижневої дози горіхів ніякої шкоди не буде. Їх справді варто вживати в їжу. Але це не повинно бути приводом для відмови від профілактичних оглядів, участі в програмах скринінгу і т.д.

0 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page