Нове дослідження, опубліковане влітку цього року в журналі Gastroenterology, вказує на зв'язок між статусом вітаміну D у жінок та ризиком виникнення раннього колоректального раку.
У дослідженні взяли участь 94 205 жінок віком від 25 до 42 років. За період спостереження (з 1991 до 2015 року) було діагностовано 111 випадків раннього колоректального раку.
Серед 29,2 тис жінок, яким було зроблено хоча б одну ендоскопію нижніх відділів, з 1991 по 2011 рік, було виявлено 1439 аденом та 1878 зубчастих поліпів.
Для жінок, які споживали найбільший середній рівень вітаміну D (450 МО на добу), порівняно з тими, хто споживав менше 300 МО на день, ризик розвитку раннього колоректального раку виявився нижчим на 49%.
Аналогічні показники для аденом та поліпів склали 76% та 85% відповідно.
Втім, незважаючи на значну вибірку дослідження, наведені результати все ще не виглядають дуже переконливо. Головним чином через десяток інших проведених раніше досліджень, які то знаходили зв'язок, то спростовували його. Навіть у цій роботі її автори визнають: жодних асоціацій між ризиком колоректального раку та статусом вітаміну D для пацієнтів старше 50 виявлено не було.
А також додають: зв'язок виявлявся сильнішим у людей, які отримували вітамін D із природних джерел з їжею. Не виключено, що інгібітором канцерогенезу є зовсім не сам вітамін D, а якісь інші особливості продуктів харчування, на які він багатий.
З цього, до речі, випливає найрозумніший висновок, який можна зробити з дослідження. Не буде жодної шкоди, якщо з дитинства раціон людини буде максимально різноманітним. І містити в тому числі продукти, багаті на вітамін D. У той же час абсолютно точно не варто захоплюватися сонячними ваннами, намагаючись підвищити статус вітаміну D. Шкоди від цього буде набагато більше, аніж користі.
Comments