top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Вітамін D: так чи є користь?

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Австралійські дослідники у свіжій роботі наводять переконливі докази, що прийом додаткового вітаміну D особами, у яких немає дефіциту, не впливає на ризик смертності від серцево-судинних захворювань, раку та від усіх причин. Таких висновків вони дійшли в ході одного з найбільших досліджень D-health - подвійному сліпому плацебо-контрольованому дослідженні, в яке в період з 2014 по 2015 рік було набрано понад 21 тисячу австралійців із середнім віком 69,3 року.

Ніхто з них не мав дефіциту вітаміну D. Половина учасників отримувала перорально вітамін D у дозуванні 60000 МО щомісяця. Інша половина приймала плацебо.

За період спостереження 5,7 років дослідники зареєстрували 1100 смертей. 562 у групі, що приймала додатковий вітамін D і 538 - у групі, що приймала плацебо.

У розрізі різних причин смерті різниця також була несуттєвою. Для серцево-судинних захворювань відносний ризик становить 0,96, для раку – 1,15.

Що це означає

Висновок з отриманих результатів цілком очевидний: у прийомі додаткового вітаміну D з погляду зниження ризику смертності немає сенсу. Тут, втім, слід зробити кілька важливих застережень.

По-перше, йдеться виключно про людей, які не мають дефіциту вітаміну D. Що для більшості жителів України навряд чи справедливо, особливо в зимовий період. По-друге, найбільшу цінність проведене дослідження представляє національними системами охорони здоров'я. До речі, це було профінансовано NHMRC – Національною радою зі здоров'я та медичними дослідженнями Австралії.

Загалом, якщо резюмувати, йдеться про здоровий підхід: немає жодної потреби приймати вітамін D як «харчову добавку», вважаючи, що це допоможе здоров'ю. Але не варто відмовлятися від нього в умовах очевидного дефіциту.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

0 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page