top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

«Генетичний» ризик раку можна знизити

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Група китайських дослідників стверджує, що спадковий (генетично обумовлений) ризик розвитку онкозахворювань може бути значно знижений, якщо людина веде здоровий спосіб життя в частині відмови від куріння, помірного вживання алкоголю і достатньої фізичної активності. Щоб дійти такого висновку вони створили новий індикатор полігенного ризику виникнення раку, який включав оцінку ризику не одного конкретного типу онкозахворювання, а одразу цілої групи: 16 типів для чоловіків і 18 для жінок. Таким чином вони отримали потенційно універсальний спосіб оцінки загального генетичного ризику раку. Потім вони наклали методику оцінки на дані британського біобанку. В аналіз були включені початкові записи 202,8 тис. чоловіків і 239,7 тис. жінок в період з 2006 по 2009 рік. Розраховані по ним показники потім порівняли із записами тих же груп в період з 2015 по 2016 рік. Що вийшло

  • Люди з найвищим показником «генетичного індикатора» отримували відчутно вищий ризик виникнення раку. Для чоловіків з цієї групи ризик був удвічі вище, а для жінок - в 1,6 рази, ніж для людей з найменшими показниками.

  • 97% людей мали підвищений ризик принаймні по одному типу раку, з включених в дослідження.

Але що найважливіше, на загальний ризик істотний вплив чинили поведінкові фактори способу життя (статус куріння, вживання алкоголю і фізична активність).

  • Шкідливі звички збільшували множник для високоризикової групи до 2,99 і 2,38 для чоловіків і жінок відповідно.

  • Здоровий спосіб життя, навпаки, знижував ризик виникнення раку в високоризиковій групі. Стандартизована п'ятирічна захворюваність зменшувалася з 7,23% до 5,51% (чоловіки) і 5,77% до 3,69% (жінки).

Андрій Лукашенко, д.мед.н.

0 переглядів0 коментарів

Comentarios


bottom of page