За даними ФАО (продовольчої організації ООН), у період з 1993 по 2018 рік обсяг глобальної торгівлі червоним м'ясом та переробленими продуктами з нього зріс на 148,4% до майже 25 млн тонн.
Водночас, за підрахунками дослідників, збільшення споживання червоного м'яса у всьому світі призвело до майже 11 тисяч смертей у період між 2016 та 2018 роками. Це на 75% більше, ніж у 1993–1995 роках.
Зрозуміло, що найбільш постраждалими регіонами в цьому сенсі стали держави, де історично споживання червоного м'яса знаходилося на низькому рівні. Але це не означає, що в країнах із традиційно високим вмістом м'яса у дієті проблеми не існує.
Підрахунки дослідників ґрунтуються на доведених зв'язках між рівнем споживання червоного м'яса та продуктів переробки та колоректальним раком, хворобами серця та діабетом.
Виявлений взаємозв'язок, вважають автори роботи, ще раз наголошує на необхідності коригування національних та глобальних програм охорони здоров'я. І акцентування уваги на здоровому та різноманітному харчуванні.
Андрій Лукашенко, д.мед.н.
Hozzászólások