top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Зайва променева терапія – американські дослідники оцінили ризики

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Не секрет, що лікування раку може бути надмірним. У випадках, коли ефективність обмежена, а застосування окремих методів пов'язане з великими ризиками для життя, лікування вважається надлишковим. Американські дослідники спробували з'ясувати, наскільки поширеним є застосування надлишкової променевої терапії в США. Вони включили в аналіз понад 46 тис. епізодів раку у пацієнтів старше 65 років з метастазами у кістки (43 тис. випадків) та в головний мозок (27 тис. випадків).

У зазначеній групі протягом 90 днів після проведення променевої терапії зафіксовано 17,4 тис. смертельних епізодів. З них у 78,4% променева терапія була призначена відповідно до рекомендацій. Проте решта випадків являла собою випадки «розширеної» променевої терапії, які по суті були надмірними процедурами, що не здатні були принести позитивний ефект.

Рекомендації (ASTRO), про які йдеться у дослідженні, раніше були складені Американським товариством радіаційної онкології. Якщо спростити, вони рекомендують зважувати потенційну користь від променевої терапії та потенційні ризики від неї, у тому числі щодо тривалості та якості життя пацієнта. При цьому, незважаючи на досить непоганий загальний показник дотримання рекомендацій, дослідники вважають, що його не можна вважати достатнім. З одного боку, це потребує уважнішого дотримання існуючих рекомендацій. А з іншого, мабуть, потребує їх (рекомендацій) перегляду. Цілком можливо, вони мають рацію – поточні рекомендації не змінювалися з 2014 року.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

2 перегляди0 коментарів

Comentarios


bottom of page