Свіже дослідження, опубліковане наприкінці жовтня в Gastroenterology, показало, що суттєве зростання захворюваності на колоректальний рак у США стосується не лише пацієнтів молодше 50 років.
Останнім часом було опубліковано безліч доказів того, що колоректальний рак стрімко молодшає. Що викликає серйозне занепокоєння та підштовхує до перегляду часових рамок програм скринінгу. Однак захворюваність зростає не лише серед таких пацієнтів.
Згідно з висновками американських вчених, у період з 1992 по 2018 рік рівень захворюваності зріс із 23,4 до 34,0 на 100 тис. серед людей віком 45–49 років.
А цей самий показник у віковій групі 50–54 збільшився з 46,4 до 63,8 на 100 тис.
У групі 55-59 років захворюваність, навпаки, знизилася з 81,7 до 63,7. Тобто фактично зрівнялася із рівнем групи 50-54.
Таке зміщення пікової захворюваності пов'язують зі зміною дієтичних звичок: вживанням в їжу більшої кількості продуктів глибокої переробки, а також споживання більшої кількості напоїв, що містять цукор.
Зрозуміло, боротися з такими звичками можна. Однак головний висновок, який можна зробити із цього дослідження, зовсім інший. На наших очах змінюється парадигма, що рак, зокрема колоректальний, це хвороба людей старшого віку. Звичайно, пікова захворюваність все ще перебуває за межами кордону 50 років. Проте ігнорувати показники для групи 45-49 років вже не можна.
На практиці це означає, що скринінг, починаючи з 45 років, уже не просто рекомендація, а гостра необхідність.
Андрій Лукашенко, д.мед.н.
コメント