top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Магній важливий для ефективної роботи імунної системи. Це стосується і раку

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Дослідники Базельського університету 19 січня опублікували в журналі Cell статтю, де продемонстрували роль магнію для ефективної роботи T-клітин імунної системи.

Зокрема, їхня робота показує, що останні можуть ефективно боротися з інфікованими та аномальними клітинами, включаючи клітини раку, тільки в середовищі, багатому на магній.

Декілька раніше проведених досліджень демонстрували зв'язок між концентрацією магнію в крові та ефективністю імунної відповіді. Однак досі конкретний механізм зв'язку не був зрозумілим. Дослідники продемонстрували, що магній важливий для функції LFA-1 – поверхневого білка Т-клітин.

Він відіграє вирішальну роль у активації Т-клітин. По суті, магній, зв'язуючись з LFA-1, робить можливим зв'язування Т-лімфоциту з інфікованою клітиною.

Що це означає

Виявлене явище може суттєво вплинути на лікування раку. Зараз дослідники шукають спосіб збільшити концентрацію магнію у пухлини локально. Таким чином, вони сподіваються радикально збільшити ефективність імунотерапії. Гіпотетично, ця стратегія може дати результати – аналіз даних раніше проведених досліджень, вчені виявили, що дефіцит магнію знижував ефективність імунотерапії.

Однак дослідники не беруться стверджувати, що регулярне споживання магнію здатне знизити ризик виникнення раку. Для таких сміливих висновків потрібно провести набагато більше когортне дослідження.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

0 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page