top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Порушення сну пов'язали з підвищеним ризиком раку стравоходу

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Порушення сну пов'язані з підвищеним у середньому на 41% ризиком виникнення аденокарциноми стравоходу. Таких висновків дійшли дослідники, які спостерігали за більш ніж 410 тисячами пацієнтів у період між 2010 і 2016 роком. Результати їхньої роботи були опубліковані наприкінці січня на сайті препринтів та ще не пройшли рецензування, пише Medscape.

Під «порушенням» сну дослідники розуміють практично будь-яку відмінність від нормального: тривалість менше 6-ти або більше 9-ти годин, сонливість протягом дня. А наведені показники, як заявляється, було скориговано на вік та інші фактори ризику.

Особливо важливо, що цей фактор ризику піддається корекції – нормалізація сну нівелює негативний ефект. Втім, не зовсім ясно, як саме дослідники дійшли такого висновку.

І це не єдиний недолік роботи. Крім нього, сумніви викликає, наприклад, метод збирання даних – якість сну вивчалася виходячи з опитування респондентів. А також досить скромні розміри групи, включеної в аналіз. Незважаючи на грандіозний розмір загальної вибірки, висновки робилися на підставі всього 410 пацієнтів, в яких в період дослідження діагностували рак стравоходу.

Але навіть з усіма цими застереженнями цілком очевидно, що здоровий нормальний сон дуже важливий для здоров'я. Величезна кількість досліджень надійно та однозначно пов'язали якість сну зі станом імунної системи, яка грає дуже важливу роль у боротьбі з раком.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

4 перегляди0 коментарів

Kommentare


bottom of page