top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Променева терапія лівої грудної залози збільшує ризик ішемічної хвороби серця


Променева терапія при лівосторонньому раку грудної залози збільшує ризик виникнення ішемічної хвороби серця (ІХС) в 2 рази в порівнянні з випадками правостороннього раку. Таких висновків дійшли американські дослідники, що вивчили майже тисячу кейсів. Дані збиралися з 1985 по 2008 року, середній період спостереження склав 14 років.

Особливістю даного дослідження також був вік - в нього були відібрані жінки, яким онкодіагноз був поставлений до 55 років.

За результатами аналізу, кумулятивна захворюваність ІХС за 27,5 років у жінок, які отримували лівосторонню і правосторонню променеву терапію, склала 10,5% і 5,8%. Статистично значущих змін після поправок на інші чинники ризику ІХС (індекс маси тіла, статус куріння, тиск) відмічено не було. Що дозволило дослідникам прийти до однозначного висновку: лівостороння променева терапія є незалежним чинником ризику виникнення ішемічної хвороби серця.

Це означає, пишуть дослідники, що таким жінкам потрібно проходити більш ретельний контроль з приводу ризику ІХС після лікування раку. Особливо через 5 років - більшість подій (91%) були зафіксовані в цей період.

Наведені дані істотно відрізнялися в залежності від віку. Так, у молодих пацієнток (25-39 років) частота ІХС склала 5,8%. У той час як у жінок, що пройшли правосторонню променеву терапію, на горизонті дослідження випадків ІХС не було взагалі.

У групі 40-54 років частота ІХС для кейсів лівосторонньої і правосторонньої променевої терапії склала відповідно 18,7 і 6,8%.

Що це означає

Перш за все, слід зазначити, що з 1985 року технології, що застосовуються при променевій терапії, істотно змінилися. І випадкове опромінення серця, з яким і пов'язують наведені показники, значно скоротилося. Тому не слід сприймати ці дані занадто буквально і відмовлятися від лікування, побоюючись ІХС в майбутньому.

У той же час таким пацієнтам слід приділяти більше уваги контролю за станом серцево-судинної системи. Особливо через п'ять років після проходження променевої терапії.

0 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page