top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Рак і харчування: алкоголь небезпечний, кава - ні.


У великому дослідженні під керівництвом Імперського коледжу Лондона група вчених проаналізувала 860 наукових робіт (метааналізів), в яких вивчався потенційний вплив на ризик виникнення раку різних «харчових» звичок. Результати роботи дослідників недавно були опубліковані в Nature. І на деякий час можуть стати свого роду хрестоматією в цьому питанні. Що вдалося з'ясувати Перш за все слід зазначити, що з усього різноманіття метааналізів, переважна більшість були визнані непереконливими. Лише в 10 роботах були представлені сильні статистично значущі докази взаємозв'язку без підозр в упередженості. 13 робіт містили переконливі докази. Представлені нижче твердження засновані виключно на таких роботах. Їх можна вважати доведеними і незаперечними.

  • Найнебезпечнішим продуктом, який людина вживає в їжу, є алкоголь. Він збільшує ризик розвитку раку печінки, молочної залози, голови, шиї, стравоходу і колоректального раку.

  • Вживання молочних продуктів, кальцію призводять до зниження ризику виникнення колоректального раку.

  • Споживання кави пов'язане зі зниженням ризику базально-клітинного раку печінки і шкіри.

Якщо узагальнити, то, за оцінками дослідників дієтичні звички можуть бути пов'язані приблизно з 20-25% світового тягаря раку. Але не всі вони пов'язані з якимись конкретними продуктами в раціоні. Близько 10-15% випадків пов'язані з ожирінням, яке викликається висококалорійною дієтою і дефіцитом фізичної активності. Алкоголь пов'язаний з приблизно 5% випадків раку. Решта 5% - з певними чинниками харчування, на кшталт вживання в їжу червоного м'яса, молочних продуктів і т.д. Андрій Лукашенко, д.мед.н.

3 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page