top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Смертність від раку в Європі швидко знижується

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Група європейських дослідників провела масштабний аналіз та опублікувала в авторитетному журналі Annals of oncology прогноз щодо смертності від раку у 2022 році. Дані виглядають дуже оптимістично, хоча, звичайно, позитивні зрушення відзначені не за всіма видами раку, і далеко не всюди пов'язані із збільшенням ефективності лікування.

Наприклад, найкращі показники демонструє рак яєчників, смертність від якого, за прогнозами, знизиться у 2022 році на 7% у ЄС та на 17% у Великій Британії порівняно з 2017 роком. Дослідники пов'язують цей феномен із більш активним використанням оральних контрацептивів.

Загалом аналіз показав, що за більшістю з 10 найпоширеніших видів раку смертність у Європі продовжить знижуватися. Порівняно з 2017-м показник зменшиться на 6% для чоловіків та 4% для жінок.


За останні 5 років показники смертності від раку шлунка, колоректального, раку грудей та простати знизилися від 5% до 16%. У різних випадках позитивний ефект пов'язують із різними факторами. Наприклад, зниження смертності від раку шлунка дослідники пояснюють зниженням поширеності Helicobacter pylori. Зрозуміло, значний вплив мають рання діагностика і поліпшене лікування.

Але є й винятки. Дослідники звертають увагу на негативні тенденції щодо раку підшлункової залози. Серед жінок показник смертності тут, як очікується, зросте на 3,4%, серед чоловіків залишиться майже незмінним (-0,7%). Також дослідники відзначають 2% зростання смертності від раку легені серед жінок.

Важливо! Наведені показники є відносними – ці зміни не завжди означають зниження фактичної кількості епізодів, але відображають смертність на 100 тис. населення.

На графіку показані зміни показників смертності від раку в ЄС (графік А) та Великобританії (графік B). Для 2017-го (сині стовпці) та 2022 року (червоні).


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

2 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page