top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Фізичні вправи суттєво підвищуюють ефективність неоад'ювантної (передопераційної) хіміотерапії

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Британські дослідники провели перший у своєму роді експеримент і отримали досить переконливі докази, що фізичні вправи суттєво посилюють ефект неоад'ювантної (передопераційної) хіміотерапії. Принаймні у випадку раку стравоходу.

У невеликому експерименті взяли участь 40 пацієнтів, які пройшли 4 курси хіміотерапії до хірургічного видалення пухлини. 21-му з них додатково до хіміотерапії також було призначено курс вправ, що включав 150 хвилин помірної активності та 2 силові заняття на тиждень.

Під час експерименту кожен учасник проходив кілька детальних обстежень, які дозволили оцінити як загальний стан організму, так і стан пухлини.

Результати вражають

У групі, якій було призначено вправи, регресія пухлини по Mandard найвищих ступенів 1-3 (з 5-ти) спостерігалася у 75% пацієнтів. Аналогічний показник у контрольній групі становив 36,8%.

Комбінована оцінка стадії з урахуванням оцінки уражених лімфовузлів також показала значно кращі результати у тих, хто виконував фізичні вправи: 43% проти 16%. Крім того, у групі втручання відзначався нижчий рівень запального процесу, сильніша імунна відповідь, більш високий індекс «безжирової» маси.

У даного дослідження, втім, є один істотний недолік, про який говорять і автори роботи. Занадто мала група пацієнтів не дозволяє робити на підставі даної роботи будь-які клінічні рекомендації. Для них потрібні більш детальні та надійні дані. Втім, немає жодних сумнівів, що найближчим часом вони з'являться.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

1 перегляд0 коментарів

Comments


bottom of page