Південнокорейські дослідники дійшли висновку, що на ризик розвитку раку шлунково-кишкового тракту впливає не тільки кількість вживаного алкоголю, але і регулярність. У дослідження були включені дані 12,7 мільйона чоловік у віці 40 років і старше. З цього числа виключили людей, у яких раніше вже був діагностований рак, а також тих, дані по яких були недостатніми і людей, які померли протягом року після проходження медичного обстеження. Період вивчення - з 1 січня 2009 по 31 грудня 2010 року. В остаточний аналіз потрапили 11,7 мільйона чоловік.
Які результати?
Перш за все, в черговий раз було показано, що вживання алкоголю пов'язане з ризиком раку шлунково-кишкового тракту (графік А). У порівнянні з непитущими ризик збільшувався до:
1,04 для слабо питущих.
1,14 для помірно питущих.
1,28 для сильно питущих.
Також була показана пряма лінійна залежність між частотою вживання алкоголю дозозалежним чином і ризиком виникнення раку. Максимальних значень він досягав при щоденному вживанні - ймовірність виникнення раку в такому випадку була майже на 40% вище, ніж для непитущих людей (графік В).
Але найцікавіша закономірність був показана для людей, які вживали алкоголь нечасто.
Для тих з них, хто вживав 5-7 одиниць в тиждень (40-56 грам етанолу), ризик раку зростав до 1,15 в порівнянні з непитущими. Однак подальше збільшення дози не приводило до збільшення ризику. Скажімо, для тих з них, чия разова тижнева доза становила понад 14 одиниць, множник становив 1,11 (графік С).
Висновок з цього дослідження досить простий: з точки зору ризику виникнення раку величезне значення має не тільки доза, але і регулярність вживання алкоголю.
Comments