Близько 40% випадків раку, як вважається, пов'язані з причинами, які можна запобігти, на кшталт куріння, ожиріння, вживання алкоголю тощо. Проте, наскільки чесні ці показники?
У новій статті, опублікованій у журналі Національного інституту раку США, дослідники спробували проаналізувати наявні дані, щоб зрозуміти, наскільки взагалі їм можна вірити. На жаль, їм вдалося знайти більше запитань, ніж відповіді.
Єдине, що взагалі не викликає сумнівів – ступінь впливу куріння на ризик виникнення раку. Сотні і навіть тисячі досліджень, зрозумілі критерії, що легко вимірюються, дозволили зібрати до сьогоднішнього дня достатньо даних, щоб з упевненістю говорити про ризики, пов'язані з курінням.
Проте з інших причин, яких можна запобігти, такої впевненості немає. Наприклад, з ожирінням пов'язують близько 4% випадків раку у світі. Проте проведені дослідження мають низку істотних недоліків, що сильно знижують надійність таких висновків. Неодноразово критикувався ключовий показник, що визначає статус маси тіла – ІМТ (індекс маси тіла). Оскільки співвідношення маси до росту часто неадекватно показує кількість жиру в організмі. Що ще гірше, майже всі роботи будуються на даних ІМТ, отриманих на початку дослідження і не враховують зміни параметра надалі, через роки і навіть десятиліття.
Ще складніші справи із впливом забруднюючих речовин. Вивчити цей параметр досить надійно в принципі дуже важко. До того ж, майже всі проведені дослідження були зроблені в країнах з високим рівнем доходу, де, як відомо, питанням екології приділяється набагато більше уваги.
Що це все означає? Дослідники змушені констатувати, що реальні показники деяких канцерогенних факторів можуть суттєво відрізнятися від існуючих уявлень. Очевидно, їх значення сильно применшено і насправді до 80% випадків раку, тобто вдвічі більше, ніж прийнято вважати, викликається причинами, яких можна запобігти.
І це, скоріше, хороша новина. Як мінімум вона означає, що у нас з вами набагато більше можливостей вплинути на ситуацію, ніж ми вважали раніше.
Андрій Лукашенко, д.мед.н.
コメント