Дослідники Гарвардської школи громадської охорони здоров'я проаналізували записи дослідження здоров'я медсестер, яке проходило в період між 1990 та 2018 роками серед 60 582 жінок та 31 801 чоловіки, і дійшли висновку, що щоденне вживання оливкової олії в кількості щонайменше 7 грамів (пів столової ложки) знижує ризик смерті від багатьох причин, включаючи рак.
Зокрема ризик смерті від усіх причин знижувався на 19%.
Від серцево-судинних захворювань – на 19%.
Від раку – на 17%.
Від респіраторних захворювань – 18%.
Чи можна вірити цим даним
Навіть самі дослідники з обережністю ставляться до результатів. Причина в тому, що переважна більшість пацієнтів, у раціоні яких достатньо оливкової олії, в цілому вели набагато здоровіший спосіб життя. І хоча навіть із поправкою на інші фактори ризику користь від вживання оливкової олії зберігалася, немає жодної можливості стверджувати, що саме оливкова олія має сприятливий ефект.
І все ж не варто відкидати результати даного дослідження, як нікчемні. Дослідники зробили ще кілька важливих спостережень, які добре корелюють з багатьма іншими «дієтичними» дослідженнями.
Наприклад, вони з'ясували, що заміна еквівалентної кількості інших жирів (майонезу, маргарину, вершкового масла) оливковою олією призводить до зниження ризику загальної та причинно-специфічної смертності на 8-34%.
Ще одне важливе спостереження – при порівнянні оливкової олії з іншими оліями аналогічного ефекту не спостерігалося.
Це все ще не можна вважати однозначним доказом позитивного ефекту саме оливкової олії. Однак навіть ці результати сміливо можна використовувати в житті, замінивши оливковою олією хоча б частину жирів, що споживаються.
Андрій Лукашенко, д.мед.н.
Comments