top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Як пандемія вплинула на дослідження в онкології та лікування раку – звіт AACR

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


9 лютого Американська асоціація досліджень раку представила звіт, у якому виклала суть та глибину змін, до яких призвела пандемія COVID-19. Більшість висновків, які роблять вчені, у тому чи іншому форматі озвучувалися й раніше. Але зараз, коли світ поступово виходить із пандемії, а заяви про швидке її завершення звучать все сміливіше, дуже важливо підбити підсумки. Адже очевидно, що реальний вплив пандемії не обмежується статистикою захворюваності та смертності від COVID-19.

Вплив на пацієнтів

  • Найбільших збитків з точки зору наслідків в області онкології пандемія завдала з діагностиці та скринінгу. Результати невтішні – лише з січня до липня 2020 року близько 10 мільйонів людей пропустили скринінг раку.

  • У період з березня по грудень 2020-го кількість нововиявлених випадків метастатичного та неоперабельного раку зросла на 11% порівняно з аналогічним періодом 2019-го.

Вплив на дослідження

  • Опитування, проведене асоціацією, показало чимало негативних тенденцій. 99% респондентів вказали, що пандемія негативно вплинула на їх дослідження, кар'єру чи догляд за пацієнтами.

  • 87% повідомили про зниження продуктивності.

  • 61% респондентів відзначили, що пандемія затримала їхнє кар'єрне зростання.

Але в цій частині онкологи мають і предмет для гордості. У звіті йдеться, що саме десятиліття дослідження мРНК технології для застосування як імунотерапії онкозахворювань уможливили надшвидку розробку та впровадження вакцин проти COVID-19.

Цей аспект має і зворотний ефект. Саме пандемія відкрила шлях для клінічного використання на людях мРНК вакцин. І тепер ця технологія доступна для застосування, зокрема, в онкології.

У звіті також наводиться ряд рекомендацій для медичних властей США, які, як вважається, допоможуть компенсувати завдані збитки, особливо в частині досліджень. Автори роботи, наприклад, рекомендують виділити екстрене додаткове фінансування у розмірі $10 млрд для національних дослідницьких програм та організацій.

На перший погляд може здатися, що ці рекомендації надто далекі від нас. Однак, це не так. Адже в результаті все нові відкриття дуже швидко стають надбанням усієї планети.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

3 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page