top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Іноді при поширеному раку грудної залози можна уникнути хіміотерапії

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Велике багатоцентрове дослідження із залученням понад 5 тисяч пацієнток показало, що жінки в постменопаузі з HR+ "гормонально позитивним" і рецептор HER2 негативним раком грудної залози, який поширився на 3 і менше лімфовузла можуть безпечно пропустити курс хіміотерапії після хірургічного видалення пухлини. За умови, що в тесті Oncotype DX, що оцінює ймовірність рецидиву за рівнем експресії 21 гена, вони набирали не більше 25 балів (21-gene recurrence score).

Детальне дослідження не виявило статистично значущої різниці між показниками безрецидивного виживання в групах у пацієнток із зазначеними критеріями, що проходили лише курс гормональної терапії та тими, хто проходив поєднання курсів хіміотерапії та гормональної терапії.

Це дуже важливий результат “генетичної паспортизації” пухлини, який може суттєво підвищити якість життя пацієнток під час лікування раку грудної залози.

Водночас для жінок у пременопаузі ці висновки не є справедливими. Навіть за всіх інших рівних (бал RS, кількість уражених лімфатичних вузлів) поєднання хіміо- та гормонотерапії показало на 40% кращі результати з точки зору зменшення ризику рецидиву захворювання.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

0 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page